Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Η λύση βρίσκεται στην ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα...

Tου Πέτρου Δούκα
π. υφυπουργού Οικονομικών

Στις Βρυξέλλες την περασμένη βδομάδα (25-26 Μαρτίου) η Κυβέρνηση δεν πέτυχε τον πρωταρχικό της στόχο που ήταν ο απευθείας δανεισμός της χώρας μας από τους Ευρωπαίους εταίρους μας με κόστος περίπου 2% χαμηλότερος από το κόστος δανεισμού μας στην ‘ελεύθερη’ αγορά και την αποφυγή εμπλοκής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Πέτυχε όμως δύο άλλα: (1) την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να συνεχίσει να δέχεται τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ως ‘ενέχυρο’ για την χρηματοδότηση των τραπεζών που θα καταθέτουν τέτοια ομόλογα στην ΕΚΤ και (2) η δήλωση των εταίρων ότι αν η Ελλάδα αδυνατεί να βρεί χρήματαστην αγορά(έστω και με υψηλό κόστος), τότε τα κράτη-μέλη, από κοινού με το ΔΝΤ θα χρηματοδοτήσουν το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά με τα επιτόκια της αγοράς χωρίς ‘εκπτωση’. Αυτό αν και φαίνεται δώρο-άδωρο, θα συμβάλλει στην αίσθηση των αγορών πως στην χειρότερη περίπτωση θα βρεθούν χρήματα από την Ευρώπη και το ΔΝΤ.
Το πρώτο εγχείρημα με την έκδοση 7-ετών ομολόγων ήταν αλμυρό. Κόστος 6,1% με χαλαρή προσέλευση ενδιαφερομένων. Θα ήταν όμως χειρότερα τα πράγματα αν δεν υπήρχαν οι αποφάσεις της περασμένης εβδομάδας.
Αστοχίες της Κυβέρνησης
Η Κυβέρνηση βρέθηκε μπροστά σε μια πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση. Το‘παλεύει’, αν και
(1) έχει και αυτή ευθύνες για την ραγδαία επιδείνωση των ‘σπρέντς’. Στην προσπάθειά της να ‘κερδίσει’ την συμπάθεια των Ευρωπαίων, και προσπαθώντας να τα...
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρο το δημοσίευμα »

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου